Nieuws

Praktijk vanaf 4 mei weer open

(30 april 2020 om 21:07)

Vandaag 30 april 2020 heeft het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid toestemming gegeven om de behandeling van patienten weer op te starten. De praktijk zal vanaf a.s maandag 4 mei weer geopend zijn. Vanaf heden is het weer mogelijk om een afspraak in te plannen. Omdat het Corona virus nog niet verdwenen is zullen we ons wel aan de navolgende afspraken houden.

Mocht u op de dag van de afspraak op onderstaande vragen met een ja antwoorden?, dan verzoeken wij u om uw afspraak kosteloos te annuleren.

•    Heeft u nu corona?
•    Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
•    Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
•    Heeft u een of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
•    Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
•    Bent u in thuisisolatie?
•    Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?

Alleen mensen, waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn, zijn welkom in de praktijk. 

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij binnenkomst van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. 

Nog wat extra aanwijzingen:

•    Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
•    Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.

Samen proberen we het voor iedereen zo veilig en verantwoord mogelijk te houden en het virus zo min mogelijk kans te geven om verder uit te breken.

 

Corona Virus update

(24 maart 2020 om 12:26)

Bennekom - Gezien de toenemende ernst van de situatie rondom het Covid-19/Corona virus in Nederland hebben wij helaas moeten besluiten om vanaf heden 23 Maart tot 6 april a.s geen direct patiëntencontact meer te hebben. Voor zowel uw als onze gezondheid is dit een maatregel die helaas noodzakelijk is mede gezien de adviezen van de overheid en het RIVM. Tot nader order vervallen alle behandelingen zowel in de praktijk als bij u aan huis. 

Onze praktijk blijft bereikbaar via e-mail en telefonisch via 0318-645342 voor adviezen, telefonisch consult en wanneer u door uw huisarts bent verwezen voor zeer dringende fysiotherapeutische zorg.

Deze moeilijke beslissing nemen we met pijn in ons hart maar goede en veilige zorgverlening staat voor ons op de eerste plaats.

Laten we zorgen dat we allen gezond blijven!

Hoofdpijninstituut Gelderland 

 

Corona virus

(16 maart 2020 om 19:52)

Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen omtrent het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) willen wij u graag over het volgende informeren.

Op dit moment blijft onze praktijk geopend. Dit houdt in dat de individuele afspraken zullen plaatsvinden zoals gepland. 

Uiteraard volgen wij alle richtlijnen en voorzorgmaatregelen die aangeraden worden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Om verspreiding van het virus tegen te gaan willen wij u verzoeken bij verkoudheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, verhoging tot 38 graden)  en/of  ziekteverschijnselen uw afspraak te annuleren en niet naar de praktijk te komen. Dit laatste geldt ook voor ouders, begeleiders en kinderen die eventueel mee komen naar een afspraak.

Mocht u vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen via
0318-645342 of Mobiel  06-26418015 of via E mail info@hoofdpijninstituut-gelderland.nl

Wij hopen op uw begrip en medewerking.

Alice Hartman 

 

Veel onbegrip bij migraine: 'Heb je nou alwéér hoofdpijn?'

( 3 oktober 2016 om 11:12)

In bed kruipen, lichten uit en vooral geen geluid om je heen: zo sleep je jezelf door de pijn heen. Migraine blijkt een nachtmerrie. En toch is er veel onbegrip voor.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met migraine en ruim een derde daarvan denkt alleen spanningshoofdpijn te hebben. Om bewustwording te creëren rondom migraine wordt jaarlijks De Migraine Week georganiseerd. 

Morgen gaat deze week weer van start en wordt in Amsterdam een pop-up store geopend die volledig in het teken staat van de ziekte. Bezoekers kunnen hier onder meer door een virtual reality-bril verschillende symptomen van migraine ervaren. Ook worden er voorlichtingen en massages gegeven.

Niet serieus genomen

De ziekte wordt vaak onderschat en niet serieus genomen, blijkt uit het onderzoek van GfK. 71 procent van de ondervraagden voelt zich niet serieus genomen door de mensen om zich heen. 16 procent voelt zich ook echt benadeeld in hun sociale kringen door migraine. 

Dat is niet het enige waar de migrainepatiënten tegenaan lopen. Het gezinsleven en de carrière lijdt er ook onder. Meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagden geeft aan dat het negatieve impact op het gezinsleven heeft en 52 procent ervaart dit ook in hun carrière. 

Hoofdpijn vs. migraine

Het onderzoek geeft ook duidelijke verschillen aan tussen migraine en hoofdpijn. 

  • 78 procent van de migrainepatiënten ervaart veel ongemak in het dagelijks leven, bij hoofdpijnpatiënten is dat 32 procent. 
  • Ruim driekwart van de mensen (77 procent) met migraine ervaart deintensiteit van de pijn in het algemeen als 'zwaar'. Bij mensen met hoofdpijn is dat maar 15 procent. 
  • Bijna driekwart van de mensen met migraine gaat naar huis als hij/zij last krijgt van migraine. Terwijl dit bij mensen met hoofdpijn maar acht procent is. 
  • Migraine duurt vaak één tot drie dagen en hoofdpijn vaak een halve tot een hele dag. 
  • 69 procent van de migrainepatiënten hebben last van misselijkheid en overgeven. Dit is bij hoofdpijnpatiënten twaalf procent. 

Kijk op http://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/veel-onbegrip-bij-migraine-heb-je-nou-alweer-hoofdpijn voor het hele artikel en ook voor de video. 

Welke voedingsmiddelen helpen tegen hoofdpijn?

( 3 oktober 2016 om 11:09)

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende klachten. Meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd hebben last van chronische hoofdpijn. Het is echter niet altijd mogelijk om een pilletje te nemen of het licht uit te doen. Sommige voedingsmiddelen hebben de eigenschap om hoofdpijn te verhelpen of in ieder geval te verminderen.

Afhankelijk van de soort hoofdpijn zijn er verschillende voedingsmiddelen waarvan de praktijk heeft uitgewezen dat ze een positieve invloed hebben en de pijn wegnemen. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende varianten.

Migraine

Onderzoek heeft bewezen dat vitamine B2 en riboflavine de opkomst van migraine aanvallen met 48% vermindert. Deze stoffen stimuleren energiestofwisseling in de hersenen en je spiercellen.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte van deze stoffen zijn quinoa, asperges, magere melk en champignons.

Hormonale hoofdpijn

Het vrouwelijke hormoon estrogeen wordt gezien als de oorzaak waarom vrouwen meer last hebben van migraine dan mannen. Vrouwen hebben dan ook vaker last van hoofdpijn tijdens de menstruatie.

Wanneer je last hebt van maandelijkse hoofdpijn, neem dan extra magnesium tot je. Het mineraal vind je onder andere in spinazie en snijbieten.

Spanningshoofdpijn

Deze hoofdpijn is gekenmerkt door een strakke band die rondom je hoofd wordt aangetrokken en wordt vaak veroorzaakt door stress.

Je kunt de impact van een spanningshoofdpijn verminderen door eieren, makreel of tonijn te eten. Deze voedingsmiddelen bevatten het coenzym Q10, een krachtige anti-oxidant welke je lichaam tegen vrije radicalen beschermd en je mitochondriën ondersteunt.

Koortshoofdpijn

Wanneer je ziek bent, verliest je lichaam water en zout op een sneller tempo dan normaal waardoor je al snel uitgedroogd raakt.

Drink daarom genoeg water en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan water zoals watermeloen, cantaloupe, grapefruit, aardbeien en ananas.

bron: http://www.healthylives.nl/voeding/wat-is-gezond/welke-voedingsmiddelen-helpen-tegen-hoofdpijn

nieuw wondermiddel?

(21 juni 2015 om 21:03)

Het aantal migraineaanvallen kan gehalveerd worden dankzij een nieuw medicijn. Hoofdpijnprofessor Michel Ferrari start in Leiden een grootschalig onderzoek.

Deskundigen noemen het revolutionair. Ruim 1 miljoen Nederlanders zouden wel eens van hun klachten af kunnen komen. Het Leidse LUMC gaat na de zomer de nieuwe ‘anti-CGRP-middelen’ testen met behulp van zeshonderd patiënten. De maandelijkse injecties zouden zorgen voor de helft minder migrainedagen.

  •  

Eiwit

“CGRP is een eiwit dat zorgt dat hersenzenuwen hoofdpijn waarnemen. De nieuwe middelen schakelen dat eiwit uit en voorkomen zo dat het brein pijn registreert,” aldus de hoofdpijnprofessor tegen AD.nl. “Bovendien werkt het ook tegen clusterhoofdpijn waar we tot nu nagenoeg geen remedie hadden.”

Het voordeel van de nieuwe medicatie zou zijn dat het gaat om maandelijkse injecties in plaats van dagelijkse pillen. Het lijkt er ook op dat de injecties nauwelijks bijwerkingen geven. Dat doen de huidige medicijnen wel. De pillen zouden mogelijk depressieve klachten veroorzaken.

Huidige middelen

“Met de huidige middelen tegen migraine worden zulk soort resultaten nog niet behaald,” zegt Ferrari. “De middelen zijn niet gemaakt tegen migraine, maar hoge bloeddruk, hartproblemen of epilepsie. Hoe ze migraine voorkomen, weten we niet precies,” aldus de hoofdpijnprofessor. Mensen die kampen met lichte klachten nemen vaak alleen medicatie als zij een aanval voelen aankomen. Patiënten die echter meer dan twee aanvallen per maand hebben, slikken dagelijks tabletten om een aanval te voorkomen.

Minder zout eten?

(21 april 2015 om 13:47)

Zout, de oorzaak van jouw hoofdpijn?

© Thinkstock.

 

Door elke dag 3 gram minder zout te eten, kun je aanvallen van hoofdpijn tot een derde beperken, dat heeft nieuw Amerikaans onderzoek aangetoond.

Voor het onderzoek moesten bijna 400 Amerikaanse een vetarm diet rijk aan fruit, groenten en vetarme zuivelproducten eten. Een controlegroep volgde een typisch westers dieet. De deelnemers namen gedurende een lange periode negen gram zout per dag op, dat is wat de gemiddelde Amerikaan opneemt. Daarbij noteerden ze symptomen als hoofdpijn, opgeblazen gevoel, droge mond, overmatige dorst, vermoeidheid, futloosheid, lichthoofdigheid, misselijkheid en verandering van smaak aan de hand van een vragenlijst. Daaruit bleek dat terugschroeven van de zoutopname met 3 gram per dag leidde tot een derde minder gevallen van hoofdpijn.   

Drie gram zout is het equivalent van ongeveer een halve theelepel, dat is de hoeveelheid die je in een Big Mac van McDonalds en een grote portie frieten vindt. De Britse professor Graham MacGregor zegt wetenschappers nog niet begrijpen waarom het beperken van zout hoofdpijn vermindert, maar waarschijnlijk komt het doordat het de bloeddruk en de hartslag verlaagt. "We wisten al langer dat bloeddrukverlagende medicatie ook hoofdpijn beperkt. Maar zelfs mensen met een normale bloeddruk hebben minder last van hoofdpijn wanneer ze hun zoutopname beperken. " 

Gezondheidsexperte Katharine Jenner: "Vaak grijpen we erg snel naar medicatie, maar het is beter om na te denken over wat de oorzaak van je probleem is. Vaak is je levensstijl en eetpatroon de schuldige."

10 VERASSENDE FACTOREN DIE MIGRAINE KUNNEN VEROORZAKEN

(27 juni 2013 om 20:56)

 

 

Zo'n 20 procent van de bevolking krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine, een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Wat precies de oorzaak van zo'n aanval is blijft onduidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans erop verhogen. Sommige zijn bekend (stress, hormonen), maar andere mogelijke schuldigen kennen we nog niet. Daarom zetten we een aantal verrassende factoren op een rijtje.

Want dat is een belangrijke stap voor migrainepatiënten: identificeren welke factoren een aanval kunnen uitlokken. Het kan gaan om voeding, situaties of activiteiten. Als je weet wat jouw persoonlijke factoren zijn, krijg je toch wat meer controle over de aandoening. 

1. Uitslapen
Het is wellicht geen verrassing dat een tekort aan slaap migraine kan uitlokken, maar ook te veel slapen op je vrije dagen kan hetzelfde effect hebben. 'Het migrainebrein wil alles zo normaal en betrouwbaar mogelijk, met een vaste routine', legt dr. Dawn Buse uit. En dat geldt dus ook voor je slaapschema. 'Een migrainepatiënt moet elke dag op hetzelfde uur opstaan, zelfs op zaterdag en zondag', luidt het advies. Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter.

2. Ontspanning na stress
Stress is voor veel mensen een belangrijke schuldige, maar dat geldt ook voor de periode van ontspanning vlak erna. Je lichaam reageert op stress door het aanmaken van verschillende stoffen, waarvan het gehalte weer daalt als we kalmeren. Die verandering kan de oorzaak zijn van de zogenoemde weekendmigraine, die begint op de eerste dag van je vrije periode.

3. Regen
'Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor een link tussen migraine en het weer, rapporteren patiënten wel meer migraines op regenachtige dagen', beweert dr. Silberstein. Uiteraard kan je zelf geen invloed uitoefenen op het weer, maar je kan wel andere factoren vermijden op regendagen.

4. Oestrogeenschommelingen
Schommelingen in het oestrogeengehalte ontstaan door je menstruatie, als je stopt met de pil, tijdens je zwangerschap, vlak na de geboorte en tijdens de menopauze. En ook dat kan migraine uitlokken. Bovendien kunnen die schommelingen je ook vatbaarder maken voor andere factoren.

Als jij migraine krijgt tussen je ovulatie en menstruatie, is het een goed idee om met je dokter te praten over andere anticonceptiemiddelen.

5. Voeding
De wetenschap is het nog niet eens over de voedingsmiddelen die migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse zijn er wel een paar zekerheden. Zo kunnen voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) een aanval uitlokken. Ook bepaalde voedingsadditieven zoals aspartaam en nitrieten kunnen tot hoofdpijn leiden. Bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of een allergie, kunnen ook gluten migraine veroorzaken.

Door een dagboek bij te houden kan je nagaan welke voedingsmiddelen voor jou gevaarlijk zijn. Vraag wel advies aan je dokter voor je beslist om extreme veranderingen door te voeren in je dieet.

6. Je collega's parfum
Een sterke geur is niet alleen vervelend, maar kan bij sommige migrainepatiënten ook een aanval uitlokken. Zintuiglijke prikkels zoals fel licht (de zon, computerscherm, bioscoopscherm), sterke geuren (parfum, sigarettenrook) en geluiden kunnen allemaal schuldig zijn.

Aan sommige prikkels kan je niet veel doen. Maar als licht een probleem is, draag je best altijd een zonnebril. Als geuren problematisch zijn, kan je aan je collega's en vrienden vragen om niet te veel parfum te gebruiken.

7. (Geen) koffie drinken
Koffie werkt op twee manieren: te veel cafeïne kan een aanval uitlokken, maar bij zware drinkers kan een tekort ook leiden tot migraine. Dat kan ook een oorzaak zijn van je weekendmigraine, als je op kantoor sloten koffie drinkt, maar thuis niet.

Om dit te vermijden, raadt dr. Buse aan om je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot 200 milligram (of één kopje koffie). Drink je op dit moment meer? Verminder dan geleidelijk aan om ontwenningshoofdpijn te vermijden.

8. Alcohol
Je lichaam metaboliseert alcohol in acetaat, wat kan leiden tot migraine. Om problemen de volgende dag te vermijden, raadt dr. Silberstein aan om met mate te drinken en te eten bij je drankjes.

Elke alcoholische drank kan migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse is de kans groter bij rode wijn en bij donkere likeuren zoals tequila en whisky. Daar is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

9. Seks
'Fysieke inspanning, inclusief seks, kunnen hoofdpijn uitlokken', weet dr. Buse. Hoe dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met een chemische verandering in het brein. 'Het is ook mogelijk dat de aanval al lichtjes begonnen is, waardoor je zenuwsysteem gevoeliger is', denkt Buse.

10. Lunch overslaan
Zoals we al zeiden: routine is een must voor migrainepatiënten. Een maaltijd overslaan of vasten kan daarom leiden tot een aanval. 'We weten niet precies hoe dat komt, maar het kan te maken hebben met lage glucosegehaltes', aldus dr. Silberstein. Hoe dan ook is het belangrijk om zo regelmatig mogelijk te eten om migraine te voorkomen.

 

MUZIEK KAN MIGRAINEKLACHTEN HELPEN VERMINDEREN

(27 juni 2013 om 20:54)

Veel last van hevige hoofdpijn? Dan kan de krachtige werking van muziek misschien wel verzachting brengen. Uit onderzoek blijkt dat de juiste deuntjes voor een pijnbestrijdend, euforisch gevoel zorgen omdat ze de aanmaak van 'happy' hormonen als dopamine stimuleren.

De rustgevende kracht van dopamine is allebehalve een placebo. Dit hormoon heeft namelijk een grote invloed op de manier waarop je lichaam omgaat met pijn. Door muziek te luisteren waar je oprecht van geniet, zet je de natuurlijke kraantjes dopamine open, wat je migraine kan verzachten. 

Zo heb je bovendien veel minder pijnstillers nodig (of misschien zelfs helemaal geen). Hoe meer je van de nummers houdt, hoe groter het effect. Treuzel daarom niet: stel je eigen pijnstillende playlist samen en zwier je selectie op je mp3-speler of telefoon, zodat je deze medicinale muziek altijd bij je hebt.

Pijnstillende playlist
Je kan ook meer dan één lijstje samenstellen, al naargelang de fase van de migraine. Wie de hoofdpijn bijvoorbeeld pas voelt opkomen, kiest best voor energierijke muziek met een goede beat. Wie echter al even aan het afzien is, mikt beter op sussende, rustgevende liedjes.

Hoofdpijn bij sex komt vaker voor dan gedacht

( 3 januari 2013 om 11:14)

Hoofdpijn door seks komt vaker voor dan gedacht

Schermafbeelding 2012-12-21 om 12.17.41

Extreme hoofdpijn tijdens of na een vrijpartij komt vaker voor dan gedacht. Vooral mannen hebben er last van. De wetenschap weet echter nog zeer weinig over de aandoening.

Coïtale cephalgie, zoals de kwaadaardige sekshoofdpijn wordt genoemd, treft 1 op de 100 mensen. Vooral tieners en pornoliefhebbers krijgen ernstige hoofdpijn als gevolg van seksuele activiteit. Mannen hebben 3 tot 4 keer meer kans om deze diagnose te krijgen. Ook komt het vaker voor bij migrainepatiënten. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in British Journal of Medical Practitioners.

De hoofdpijn voelt niet als gewone hoofdpijn, maar het gaat om een scherpe pijn die begint aan de basis van de schedel en zo naar de voorkant van het hoofd en achter de ogen trekt. Hoewel er heel wat patienten vaak beschaamd zijn om over dit onderwerp te praten, is het volgens artsen wel belangrijk om te doen. Een hersentumor, beroerte of een hersenbloeding kan namelijk ook zo’n soort pijn veroorzaken.

Meer over deze aandoening kun je hier lezen.

Dieet kan hoofdpijn verminderen

(21 november 2011 om 12:22)

Dit proefschrift beschrijft een open, gerandomiseerd, vergelijkend onderzoek onder 123 patiënten met spanningshoofdpijn en migraine. De interventiegroep (n=58) kreeg het advies om de volgende voedingsmiddelen te vermijden: koffie, thee, suiker en zoetigheid, cacao, varkensvlees, zoete melkproducten, kaas, overmatig zout, rode wijn en pinda's. De controlegroep (n=65) kreeg het advies om te vermijden: ananas, tomaat, wortelen, maïzena, beschuit, crackers, wit brood, peper en koolzuurhoudende limonades. Ook de patiënten die tijdens het onderzoek het dieet staakten werden meegenomen in de analyse (= intention to treat).

Na acht weken leidde het interventiedieet tot een significant sterkere afname van het aantal uren spanningshoofdpijn en van het gebruik van analgetica daarbij, dan het controledieet. Na twintig weken waren de genoemde parameters in de interventiegroep gehalveerd. Een vergelijking met de controlegroep was toen echter niet meer mogelijk, omdat het correct werd geacht om de controlegroep na 12 weken eveneens het interventiedieet te geven. Met het interventiedieet trad na acht weken ook minder migraine op en daalde het gebruik van geneesmiddelen voor het couperen van een aanval, maar dit verschilde niet significant van het controledieet. Toen na 12 weken de proefpersonen in de controlegroep eveneens het interventiedieet gingen gebruiken, werden dezelfde resultaten geboekt. Opvallend was verder, dat in de eerste week van het interventiedieet een tijdelijk toename ontstond van de spanningshoofdpijn, de migraine en het gebruik van couperende geneesmiddelen.

Volgens de onderzoekster is een dubbelblinde opzet bij dieetonderzoek niet mogelijk. Verder is een bezwaar van het dieet dat verschillende voedingsmiddelen tegelijkertijd zijn geëlimineerd, zodat het niet mogelijk was de afzonderlijk verantwoordelijke component(en) op te sporen.

Het interventiedieet gaf bij 53% van de patiënten een vermindering van het aantal uren spanningshoofdpijn, na correctie voor de intensiteit. Hiermee behoort het tot de meest effectieve behandelingsmethoden. Een meta-analyse uit 1994 liet namelijk de volgende verbeteringen zien: een hoofdpijndagboek (24%), elektromyografische biofeedback (48%), cognitieve therapie (53%) en biofeedback en ontspanningsoefeningen (59%).* Een andere meta-analyse berekende bij migraine een verbetering van 55% met propranolol tegen 35% met placebo.** In dit onderzoek was dat 61% met het interventiedieet tegen 22% met placebo, maar dit verschil was niet significant.

Concluderend blijkt uit dit proefschrift, dat het aantal uren spanningshoofdpijn en het gebruik van analgetica na 20 weken voedingsverandering was gehalveerd. Hieruit blijkt dat het zinvol kan zijn patiënten met veel spanningshoofdpijn aan te raden het gebruik van de genoemde voedingsmiddelen te staken. Bij migraine werden met een dieet geen significante resultaten geboekt.

Lugard EK. De effecten van een eliminatiedieet op spanningshoofdpijn en migraine [proefschrift]. Rotterdam: Erasmus Universiteit, 1997.

*. Bogaards MC, Kuile MM ter. Treatment of recurrent tension headache: a meta-analytic review. Clin J Pain 1994; 10: 174-190.
**. Holroyd KA, Penzien DB, Cordingley GE. Propranolol in the management of recurrent migraine: a meta-analytic review. Headache 1991; 31: 333-340. 

'3D-films veroorzaken hoofdpijn en zichtproblemen'

(29 augustus 2011 om 10:42)

AMSTERDAM - 3D-films zijn niet bevorderlijk voor de filmbeleving. Ze wekken geen intensere emoties op dan de normale 2D-projectie, laten geen diepere indrukken achter en veroorzaken bovendien hoofdpijn en gezichtsproblemen.Dat blijkt uit psychologisch onderzoek aan de California State University, schrijft de Britse krant The Guardian.

"Alles bij elkaar genomen zou je kunnen zeggen dat 3D-projectie de kans op kleine irritaties vergroot", zegt professor L. Mark Carrier, leider van het onderzoek. Volgens Carrier hebben kijkers van 3D-films tijdens en na de voorstelling een grotere kans op hoofdpijn, oogkramp en problemen met focussen.

Hoofdpijn: wereldprimeur aan de Universiteit van Luik

(25 augustus 2011 om 13:08)

Er is nieuwe hoop voor personen die lijden aan clusterhoofdpijn, een zodanig intense hoofdpijn dat ze ook wel zelfmoordhoofdpijn wordt genoemd. Een team van de Universiteit van Luik test momenteel een nieuwe behandeling voor patiënten die lijden aan de chronische vorm van deze ziekte en die niet kunnen worden geholpen met de beschikbare medicamenteuze behandelingen.

Neuralgie van Horton, clusterhoofdpijn of `cluster headache' volgens de internationale terminologie, is een uiterst invaliderende neurologische aandoening gekenmerkt door een intense stekende pijn geconcentreerd rond een van de ogen. Ze gaat gepaard met tranen, een rooddoorlopen oog, gezwollen oogleden, een lopende neus. De pijn wordt beschouwd als een van de ondraaglijkste waaraan een mens kan lijden, zozeer dat ze iemand soms tot zelfmoord kan drijven. Personen die aan de ziekte lijden, en dat zijn hoofdzakelijk mannen, kunnen verschillende keren per dag of per nacht aanvallen van hoofdpijn krijgen die elk gemiddeld 45 minuten duren. Ongeveer twee personen op duizend lijden aan deze aandoening die bij de meeste van hen een seizoensgebonden verloop kent waarbij opstoten en remissies elkaar afwisselen. 10 % van de patiënten vertoont echter de chronische vorm waarbij de aanvalsvrije periodes verdwijnen.

Bij deze ziekte speelt het tot het autonome zenuwstelsel behorende ganglion sphenopalatinum een belangrijke rol. Dertig jaar geleden introduceerde dr. JC Devoghel in Luik al een techniek van infiltratie van dit ganglion die de pijn wel verzacht, maar slechts tijdelijk. Het Californische bedrijf Autonomic Technologies heeft nu een nieuw systeem voor de neurostimulatie van het sphenopalatinum ontwikkeld dat momenteel in wereldprimeur wordt getest op de dienst van professor Jean Schoenen, hoofd van de Unité de recherche sur les céphalées (Hoofdpijn Research Unit) van de Universiteit van Luik, en coördinator van een multicentrisch onderzoek.

De neurostimulator is een miniatuurimplantaat zo groot als een amandel. Hij wordt ingebracht via een incisie in het tandvlees, dicht bij het ganglion sphenopalatinum dat zich in een kleine holte achter de bovenkaak bevindt. De implantatie ervan is weinig invasief en laat geen enkel zichtbaar litteken na. De patiënt kan door een externe afstandsbediening, zo groot als een gsm, tegen zijn wang te leggen het implantaat activeren en de sterkte instellen naargelang de pijn die hij voelt.

De ontwikkeling van de implantatietechniek werd afgerond door de drs. Alain Wilmont en Sandrine Machiels van het Luikse Citadelleziekenhuis en de eerste patiënten kregen een implantaat in Luik. In het kader van het Europese onderzoek kregen in dit stadium 22 zieken een implantaat. Tijdens het onlangs in Berlijn gehouden Congres van de International Headache Society maakte professor Schoenen de resultaten bekend bij de eerste zeven patiënten. Deze preliminaire resultaten zijn veelbelovend: bij 67 % van de behandelde aanvallen verminderde de pijn binnen 15 minuten en bij meer dan 70 % van de patiënten daalde de frequentie van hun hoofdpijnen met minstens 50 %, wat hen al jaren niet meer was overkomen.

Migraine houdt Nederland 5,4 miljoen dagen van werk

(12 juli 2011 om 11:57)

Nederlanders melden zich elk jaar 5,4 miljoen dagen ziek door migraine. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten (NVvHP) becijferd. De vereniging houdt morgen een congres voor bedrijfsartsen over dit onderwerp.

Per jaar verzuimen vrouwen 3,3 miljoen dagen en mannen 2,1 miljoen. Migraine is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie benoemd tot een van de twaalf meest invaliderende aandoeningen. In een derde van de gevallen wordt de ziekte aanvankelijk niet herkend.

In een derde van de gevallen wordt de ziekte aanvankelijk niet herkend. Dat komt volgens hoofdpijnneuroloog Emile Couturier doordat zowel patiënten als huisartsen de symptomen niet herkennen. 'Artsen hebben lange tijd hoofdpijn niet interessant gevonden. Het werd gezien als 'vrouwenkwaaltje', men moest maar een paracetamol slikken en dat was het.' Volgens Couturier is dat ook de reden waarom veel mensen niet naar de huisarts gaan. 'Ze denken dat het nu eenmaal bij het leven hoort en dat er niets aan te doen is.'

Volgens de neuroloog is migraine de laatste jaren steeds beter te behandelen.

Hoofdpijninstituut Gelderland voorziet in een behoefte!

( 1 juli 2010 om 12:10)

Hoofdpijninstituut Gelderland voorziet in een behoefte, dat is wel duidelijk geworden. Door de vele aanmeldingen uit het hele land zijn wij genoodzaakt om tot begin november 2010 geen nieuwe patienten meer aan te nemen. Wij willen geen afbreuk doen aan onze hoge kwaliteits normen en zien helaas geen andere mogelijkheid. De praktijk is natuurlijk wel telefonisch bereikbaar en uiteraard kunt u voor informatie nog steeds bij ons terecht via de website of via het contact formulier. Tevens is het mogelijk om u op een wachtlijst te laten plaatsen. Direct na 1 november nemen wij dan contact met u op.

Yogaoefening tegen hoofdpijn

( 1 juni 2010 om 10:05)

Kloppende hoofdpijn kan je uit je slaap houden, maar een pijnstiller slikken is niet altijd nodig. Een simpele yogaoefening bijvoorbeeld kan voldoende zijn om ervan af te geraken.

De beweging ‘benen tegen de muur’ rekt zachtjes jouw nekspieren uit en werkt ontspannend:
Ga op het einde van een matje zitten of leg je op je bed zodat je jouw benen naast elkaar tegen de muur kan leggen.
Zorg dat beide benen een hoek van negentig graden maken met jouw bovenlichaam.
Leg vervolgens beide handen op je buik of laat ze boven jouw hoofd rusten.
Sluit je ogen, richt je kin een beetje naar beneden en adem gedurende tien minuten rustig in en uit.

Je zult merken dat wanneer je na de oefening voorzichtig rechtstaat, de ergste hoofdpijn al verdwenen is!

Weersfactoren oorzaak van hoofdpijn

( 1 december 2009 om 14:23)

BLOEMENDAAL - Zeven op de tien mensen krijgen hoofdpijn bij een plotselinge omslag van het weer. Dat blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek van de National Headache Foundation.

Weersfactoren die hoofdpijn uitlokken zijn onder andere dalende luchtdruk, toenemende bewolking, stijgende vochtigheid, temperatuurwisselingen en toenemende wind. Van al deze factoren is dalende luchtdruk het meest van invloed.
In het najaar kan de luchtdruk van dag tot dag snel veranderen en worden in de regel de laagste waarden van het jaar gemeten. Wanneer de luchtdruk snel daalt, zet de lucht in onder andere bij- en voorhoofdsholten uit, waardoor er meer druk op bloedvaten komt te staan. Dit kan hoofdpijn tot gevolg hebben.

Uiteraard lost het drukprobleem zich uiteindelijk vanzelf op. Je lichaam stelt zich erop in of de luchtdruk gaat weer omhoog.

Tips tegen hoofdpijn en misselijkheid tijdens de Ramadan

( 1 september 2009 om 20:11)

U kunt in het begin van de ramadan last van hoofdpijn krijgen omdat u te weinig hebt gedronken en het lichaam uitgedroogd is. Of doordat uw lichaam moet wennen aan het niet eten en u honger hebt. Voor gezonde mensen en de meeste patiënten blijkt de jaarlijkse ramadan verder geen gezondheidsproblemen op te leveren.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor lichamelijke en psychologische veranderingen. Denk hierbij aan mensen die problemen ervaren zoals hoofdpijn en misselijkheid.

De verplichting om een of twee grote maaltijden per dag in korte tijd te gebruiken in plaats drie tot vijf maaltijden verspreid over de dag, vergt een grotere inspanning van het hart. Hierdoor kunnen mensen met hart- en vaatklachten tijdens het vasten problemen ondervinden. Door de gewijzigde levensstijl en het veranderde eetpatroon kunnen verschillende klachten optreden. Vandaar het advies om niet teveel in een keer te eten maar maaltijden verdelen over de avond.

Ook omdat de dagindeling anders is, vroeg opstaan en laat naar bed gaan. Doordat u wellicht meer actieve sociale contacten hebt, kunt u door de drukte wat vermoeider zijn. Het kan ook zijn dat door het gemis van roken of koffie u meer last krijgt van hoofdpijn. Een belangrijke factor daarbij is dat het vasten een bewuste keuze is. Hierdoor zijn hongergevoelens makkelijker te verdragen.

Advies: probeer genoeg te drinken tijdens suhur en na de iftar. Regelmatig eten: Suhur, iftar, en na de taraweeh wat lichts eten. Eventueel tijdens de suhur een pijnstiller innemen. Na paar dagen vasten, went het lichaam en u hebt er minder last van. Mochten uw klachten niet minder worden, dan kunt u overleggen met uw huisarts.

Hoofdpijn door warmte

( 1 maart 2009 om 20:14)

Als je in de zomer door de weerman gewaarschuwd wordt voor een hete zomerdag, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en een paar paracetamol achterover slaan. Al helemaal als je vaker last hebt van knallende hoofdpijn. Amerikaanse onderzoekers ontdekten namelijk dat voor elke stijging van vijf graden Celsius, de kans op hoofdpijn toeneemt met 7,5 procent.

Hiervoor onderzochten ze 7000 mensen die zich met hoofdpijnklachten meldden bij de eerste hulp van een ziekenhuis in Boston (VS). Ook keken ze naar de temperatuur, luchtvervuiling en luchtdruk in de dagen vlak voor de meldingen.

Temperatuur en hoofdpijn bleken samen te hangen, maar ook luchtdruk had een kleine invloed op de klachten. Een lagere luchtdruk vergroot de kans op hoofdpijn een klein beetje. Luchtvervuiling kwam wel goed uit de bus: hoe vies de lucht ook is, hoofdpijn lijk je er niet van te krijgen.

Bron: EurekAlert

Hoofdpijn door straling niet te bewijzen

( 1 maart 2009 om 17:56)

Het aantal mensen dat uiteenlopende klachten toeschrijft aan allerlei bronnen van elektromagnetische velden in huis en op het werk, lijkt echter wel toe te nemen. Mensen die dachten dat ze blootstonden aan elektromagnetische velden hadden vaker gezondheidsklachten, blijkt uit de verschillende studies die de Raad op hun waarde beoordeelde.

Dat er wetenschappelijk gezien geen oorzakelijk verband kan worden gelegd tussen de klachten en de radiofrequente magnetische straling, neemt niet weg dat de gezondheidsproblemen wel om een oplossing vragen, zo benadrukt de Gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement. Het gaat om klachten die relatief vaak voorkomen. Denk naast migraine en slapeloosheid aan hoofdpijn, concentratieproblemen en warmtesensaties. Bij sommige mensen wordt er na verloop van tijd een oorzaak gevonden, bij de meesten is dat niet het geval. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat een paar procent van de bevolking de klachten toeschrijft aan blootstelling met elektromagnetische velden.

Blootstelling aan de radiofrequente elektromagnetische velden van gsm's tijdens het bellen kan wel subtiele veranderingen in de activiteit van de hersenen teweegbrengen. Deze effecten zijn echter tijdelijk en gering en voor zover bekend niet schadelijk voor de gezondheid.
In studies wordt vaak met een tijdelijke blootstelling van straling gewerkt. In de werkelijkheid staan mensen soms veel langer of zelfs continu aan straling bloot. De Raad noemt het daarom van belang dat die situaties ook worden onderzocht. Naar de schadelijkheid van straling wordt al veel onderzoek gedaan, maar verscheidene onderzoeken zijn volgens de Gezondheidsraad niet goed opgezet en daardoor onbruikbaar.

Vliegende start Hoofdpijn instituut Gelderland

( 1 december 2008 om 13:11)

Het hoofdpijninstituut heeft een vliegende start achter de rug. Ruim 100 clienten hebben in de eerste maand een afspraak gemaakt. Je kunt dus spreken van een enorme behoefte bij mensen om meer te weten te komen over de mogelijkheden van het hoofdpijninstituutgelderland. De clienten komen niet alleen uit de buurt van Ede. Ook vanuit Barneveld en zelfs Lelystad en Leusden worden mensen geholpen.

Ede heeft hoofdpijninstituut

(12 november 2008 om 09:01)

Door: Jan de Boer

EDE - Hoofdpijn, iedereen heeft er wel eens last van. "Het is een van de meest voorkomende, goedaardige ziektes. Eén op de vijf mensen heeft er aanvalsgewijs mee te maken." Woorden van Alice Hartman, die op 1 november is begonnen met het Hoofdpijn Instituut Gelderland. Daarvoor heeft zij op twee locaties, Kerkweg 63 in Ede en Rijnsteeg 5 in Bennekom, een ruimte gehuurd.

Hoofdpijn instituut Gelderland is ontstaan uit de visie dat er veel meer mogelijkheden bestaan om van de hoofdpijn af te komen dan door het slikken van medicijnen alleen. En heeft speciaal een nieuw behandelprogramma ontworpen voor mensen met hoofdpijnklachten. Bij het Watson Headache Institute volgde Hartman haar opleiding. "Daar heeft men een speciaal programma ontwikkeld voor hoofdpijnklachten."

De Edese vertaalde dat zelf naar een zorgprogramma. "Dat wil zeggen dat je start met alle zorg van die hoofdpijnpatiënt. En dat je dat ook verder in de gaten houdt. Je evalueert het en geeft nazorg."
Cliënten krijgen van Alice Hartman richtlijnen aangereikt. "In combinatie met de door mij gevolgde opleiding en mijn ervaring als fysiotherapeute weet ik, dat het heel werkzaam is en helpt."

Hele artikel lezen? http://www.edestad.nl/page/Lokaal/Regionaal/Lokaal-nieuws/Ede-heeft-hoofdpijninstituut.284424.news

Triptan overuse in migraine in primary care, a proactive approach

( 1 november 2008 om 20:18)

Samenvatting:

Migraine wordt gekarakteriseerd door terugkerende aanvallen van invaliderende hoofdpijn, in 25% samengaand met braken, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur (1;2). De behandeling van migraine bestaat uit analgetica en anti-emetica, of triptanen. Triptanen zijn zeer effectief maar duur. Dertien procent van de triptaangebruikers gebruikt dit niet op een adequate manier hetgeen tot meer hoofdpijn leidt. Dit niet adequate gebruik is zorgwekkend vanwege meer hoofdpijn maar ook verantwoordelijk voor 49% van de totale kosten van triptaangebruik, geschat op 29 miljoen euro per jaar. Hoewel ongeveer 60% van de migrainepatiënten 1 of meer aanvallen per maand heeft, gebruikt slechts 5% profylactische medicatie.-Studieopzet: randomized controlled trial, randomiseren op praktijk.-Studiepopulatie: Patiënten die 24 dagdoses (DDD) of meer triptanen per jaar (of ≥6 DDDs in de laatste 3 maanden) gebruiken, geïdentificeerd in het Electronisch Medisch Dossier (EMD) van de huisarts.-Interventie: Een pro-actieve benadering gebaseerd op de standaard hoofdpijn van het Nederlands Huisarts Genootschap versus de gebruikelijke zorg.

Hele artikel lezen?
http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1326403/

Ruim 10 procent Nederlanders heeft hoge bloeddruk of migraine

( 9 oktober 2008 om 10:29)

Hoge bloeddruk en migraine waren in 2007 de meest voorkomende langdurige aandoeningen in Nederland. Hoge bloeddruk treft vooral ouderen, migraine vooral vrouwen. Mensen met hoge bloeddruk zijn voor hun aandoening vaker in behandeling bij huisarts of specialist dan mensen met migraine.

Hele van artikel lezen? http://www.zorgkrant.nl/read.html?id=6951

Veel hoofdpijnpatiënten verslaafd aan pijnstillers

(22 september 2008 om 15:43)

Zeker 300.000 hoofdpijnpatiënten in Nederland zijn verslaafd aan pijnstillers. Farmaceuten beïnvloeden de patiënten en de huisartsen om de verkoop te stimuleren. Dat zei een groep neurologen in een uitzending van Zembla van zondag.

Hoofdpijnpatiënten grijpen naar de pijnstillers omdat de juiste diagnose van de hoofdpijn zelden wordt gesteld. Dit komt omdat er weinig bekend is over de oorzaken van hoofdpijn. Dagelijks gebruik van paracetamol of van triptanen leidt echter tot verslaving. Die verslaving kan weer nieuwe hoofdpijnen tot gevolg hebben, aldus John Lebbink, neuroloog bij de Bonifatius Hoofdpijnkliniek. In de kliniek in Dokkum worden patiënten gestimuleerd om af te kicken van de medicijnen en wordt de oorspronkelijke oorzaak van de pijn behandeld. Lebbink: 'Patiënten denken dat het geen kwaad kan om dagelijks pijnstillers te slikken. Nergens ter wereld wordt zoveel paracetamol verkocht als in Nederland.'


Hele artikel lezen?
http://www.gezondheid.nl/nieuwsartikel.php?medischdossierID=39&nieuwsartikelID=3697